Het zal niemand zijn ontgaan, de feestdagen staan voor de deur. Ze bellen zelfs al aan! Nog maar 2 weken en het eetfestijn van het jaar is weer losgebarsten. Ben je van plan om het dit jaar rustig aan te doen? Of maak je er een uitgebreid feest van? Zelf word ik altijd erg vrolijk van kerst, en sta ik gerust ook een hele dag in de keuken. Maar niet iedereen wordt hier natuurlijk gelukkig van. Daarom deel ik in deze mail een aantal tips met jullie als je de gelukkig bent die dit jaar het kerstdiner maakt. Maar eigenlijk gebruik ik deze tips zelf altijd als ik überhaupt een etentje organiseer, of dat nou met kerst of tijdens een ander weekend in het jaar is. 

Wil je direct skippen naar een specifiek onderwerp, klik dan op een van de volgende links hier onder:
Het gezelschap
De keuken
Voorgerecht
Hoofdgerecht
Nagerecht
Welke keuken?
Overige zaken
Laatste tips

Het gezelschap
Het begint natuurlijk met wie er allemaal komen. Kook je voor een groot gezelschap? Wat ik dan zelf altijd doe is checken of er mensen zijn met allergieën of dingen die ze écht niet lusten. 

Zijn er veel dieetwensen? Misschien is de beste optie dan om voor verschillende kleinere hapjes te zorgen zodat er voor iedereen wat is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een tapas-achtige tafel, of uiteraard de klassieker gourmet.

De keuken
Dit kan natuurlijk voor 2 verschillende dingen staan:

  • Letterlijk keukenruimte die je hebt 
  • En de stijl die je wilt gaan koken

Beide zijn best wel handig om vooraf over na te denken. Ook hier is het weer belangrijk om te weten hoe groot je gezelschap is. Ga je voor meer dan 8 personen koken, en heb je beperkte ruimte in je keuken? Kies dan bijvoorbeeld voor een koude borrel vooraf, die je helemaal kan voorbereiden voordat je begint aan het hoofdgerecht. Dit scheelt jou tijd-stress in de keuken. 

Voorgerecht
Denk hier bijvoorbeeld aan:

  • Bladerdeeghapjes met feta en spinazie
  • Meloen met serranoham
  • Charcuterieplank met verschillende soort vlees
  • Kaasplank
  • Hartige beignets 
  • Tomaat met mozzarella en basilicum
  • Snackgroente zoals komkommer, paprika en tomaatjes
  • Dips zoals aioli, tzatziki, etc.
  • Crackers, toastjes en stokbrood
  • Decoratie, denk hierbij aan verse groene kruiden, wat fruit zoals druiven, als je helemaal all-out wilt gaan kan je ook nog eetbare bloemen toevoegen. Dit soort decoraties zorgt er echt voor dat je borrel een feestelijke start is van het kerstdiner. 

Heel veel van deze producten in de borrel koop je al kant en klaar of kan je vooraf bereiden! En het grote voordeel is dat je bij de meeste keukens je wel de borrel zo kan aanpassen dat het aansluit bij het hoofdgerecht. Denk dan bijvoorbeeld aan:

  •  kazen en vleessoorten die uit het specifieke land komen van de keuken (Italiaans, Frans, Grieks, etc.), en de meeste keukens hebben wel kleine hapjes die je makkelijk bij een borrel kan serveren. Zoals:
    • Spanakopita uit Griekenland
    • Meloen met ham voor Italië
    • Samosa’s als je voor de Indiase keuken gaat
    • Nacho’s uit Mexico
    • De lijst is oneindig! 

Hoofdgerecht
Als je vlees wilt bij het hoofdgerecht en een grote groep krijgt, is het best handig om 1 groot stuk vlees te bereiden waar iedereen van kan eten. Zo hoef je geen individuele stukken vlees af te bakken, en zo’n spektakelstuk staat ook echt goed op de tafel. 

Denk ook goed na over de bijgerechten, wat voor soort groenten wil je erbij? De bereiding van bijvoorbeeld aardappels? Sauzen? 

Als je dit van tevoren allemaal al hebt bedacht en een inschatting hebt gemaakt van je planning, scheelt dat enorm veel werk op de dag zelf. Maak lijstjes voor jezelf, reken uit hoeveel tijd je ongeveer nodig hebt voor elk gerecht en bereid de dag van tevoren eventueel al dingen voor als je de tijd hebt – dan zit je niet compleet uitgeput aan het kerstdiner! 

Nagerecht
Een dessert om af te sluiten mag natuurlijk niet missen. Maar wat ga je hier maken? Let hier ook vooral goed op je koelkast- en/of vriezercapaciteit. Heb je genoeg ruimte om bijvoorbeeld mousse of crème brûlée in grotere hoeveelheden te laten opstijven? Of om ijs te bewaren? Als je deze capaciteit duidelijk hebt, dan kan je bepalen wat voor dessert je wilt serveren! 

Welke keuken?
Voordat je dit hele lijstje hebt gemaakt, is het soms ook heel fijn om alvast vast te zetten wat voor keuken je wilt koken. De klassieke Italiaanse of Franse keuken? Een goed Hollands menu? Of wil je een keer wat anders, wat dacht je van Indiaas? Een rijsttafel, Israëlisch, of eventueel Mexicaans? Ik doe graag inspiratie op in de tijdschriften zoals Allerhande, maar vind het ook leuk om mijn kookboeken in te duiken om te kijken of ik daar iets uit kan halen. Uiteraard heb je ook veel blogs online die helemaal losgaan rondom de kerstperiode. In Nederland heb je bijvoorbeeld Francescakookt, Uit Pauline’s keuken en Oh My Foodness. Internationale blogs waar ik graag naar kijk is NYTCooking, Half Baked Harvest, Binging With Babish, Smitten Kitchen, of Mob kitchen. Wel zijn dit vrij algemene blogs, dus als je echt een specifieke keuken zoekt kunnen deze blogs je misschien niet helemaal verder helpen. 

Denk bij het kiezen van de keuken ook goed na over de delicatessen: moet je voor deze keuken echt naar speciaalzaken of kan je alles bij de algemene supermarkt halen? En heb je zin en tijd om naar een speciaalzaak te gaan? 

Al met al, is dit veel om over na te denken maar als je dit van tevoren allemaal hebt uitgedacht scheelt dat je enorm veel werk op de dag zelf!

Overige zaken
Wat voor drank ga je schenken?
Wijn en bier zijn doorgaans een logische keuze. Maar denk bijvoorbeeld ook aan alcoholvrije alternatieven: een bijzondere limonade, kombucha of alcoholvrije cocktail zijn altijd leuk om te hebben. Waterkannen op tafel zijn denk ik altijd welkom, en sluit je af met koffie/thee of misschien een leuke cocktail?

Heb je genoeg servies in huis?
Inventariseer dit vooraf, en vraag eventueel je gasten om iets mee te nemen. Zo ook met stoelen, tafels, en bestek. 

Tafeldecoratie?
Als je al ver van tevoren dit diner aan het plannen bent, denk dan als je lege (wijn)flessen hebt of je deze kan gebruiken voor de tafeldecoratie. Een tafelkleed doet al enorm veel voor de look van je tafel, en voor kerst is het leuk om bijvoorbeeld een aantal kersttakken en wat kerstballen op de tafel te leggen. Dit soort details voegen meteen sfeer toe aan de tafel. 

Nog een paar laatste tips:

  • Als de supermarkt bij jou bezorgd, bestel dan online! Zo weet je zeker dat alles beschikbaar is, scheelt jou shop-stress in de winkel, en vaak heeft de supermarkt wel aanbiedingen waarmee je gratis bezorging kan krijgen! 
  • Schoenmaker blijf bij je leest. Een uitgebreid diner kan natuurlijk als het moment voelen om een nieuwe keuken te proberen, maar maak het jezelf niet te moeilijk! Als je voor het eerst een volledig nieuw menu moet gaan koken zonder dat je het eerder hebt gedaan kost je dat best wel veel tijd en energie, wat zonde is want dan zit je doodmoe aan tafel. 
  • Te weinig koelkast voor je boodschap? Vergeet niet om creatief gebruik te maken van je buitenruimte (als je die hebt) – zeker in de winter zijn de temperaturen buiten koud genoeg om producten tijdelijk buiten te bewaren. Kijk hier wel goed uit met gevoelige producten zoals vlees, vis en zuivel. 

Veel plezier met je diner!