Vegan bakken. Ik vond het toch wel een beetje spannend. Waar ik over het algemeen me best wel zeker voel in de keuken als het op bakken aan komt, en ik vertrouwd ben met de ingrediƫnten moest ik nu opeens uitwijken naar plantaardige alternatieven. Maar wat gebruik je voor ei?? En werkt plantaardige boter wel op een zelfde manier in baksels als gewone boter? Veel vragen, en ik ging op zoek naar antwoorden, want we hadden nog chocoladeletters in onze kast die erg graag een chocolate chip cookie wilden worden. En zo geschiedde! Zie hier mijn vegan choclate chip cookie recept. Gebaseerd op recepten van Claire Saffitz en Tasty, maar vooral heel erg met mijn eigen spin.

Dit heb je nodig voor ongeveer 12 koeken:

  • 230 gram vegan boter (ik gebruikte Violife boter blok)
  • 1 banaan
  • 175 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 260 gram bloem
  • 250 gram chocolade
  • 1,5 theelepel baking soda
  • 2 theelepels zout

Zo maak je het:

  1. Bruin de boter. Smelt de helft van de boter in een steelpannetje, en laat borrelen. Roer regelmatig. Zodra het een beetje bruin wordt, haal het dan van het vuur en doe het in een kom samen met de rest van de boter. Zet apart en roer af en toe door.
  2. Prak de banaan in een kom tot een moes. Voeg hier de suiker aan toe en roer stevig door elkaar met een garde tot een goed gemengde massa. Voeg hier de boter aan toe (zorg dat het niet te heet is) en meng het goed.
  3. Hak de chocolade in kleine stukjes.
  4. Meng de bloem, making soda en zout door de suiker-banaanmix. Voeg daarna de chocoladestukjes toe en roer rustig door met een pollepel of flexibele spatel.
  5. Zet het deeg minimaal 1 uur in de koelkast.
  6. Verwarm de oven voor op 175 graden. Verdeel het deeg in 12 stukken, en verdeel deze over 2 bakplaten. Zo heb je op elke bakplaat 6 stukken deeg. Indien je 1 bakplaat heb, leg daar dan eerst 6 deeg stukken op en zet de rest terug in de koelkast.
  7. Bak de koekjes voor ongeveer 16 – 18 minuten in de oven. Als je 2 bakplaten tegelijkertijd in de oven zet, reken dan op een baktijd van 18 – 20 minuten en roteer de bakplaten halverwege.
  8. Haal de koekjes uit de oven, laat ze even afkoelen op de bakplaat en schuif ze vervolgens voorzichtig van de bakplaat af om volledig af te laten koelen.