Mac & Cheese is echt een enorm comfort food. De roux met kaas, knapperige laag kaas bovenop en macaroni geven een warm gevoel van binnen. Ook al is dit een klassieker, wilde ik onlangs graag dit recept maken met toch iets meer groenten erin dan het origineel. Dus maakte ik Mac & Cheese met champignons en pastinaak! Het zoete van de pastinaak en de vlezige structuur van de champignons waren een fijne tegenhanger tegenover de machtige kaas.

Dit heb je nodig voor 4 personen:

  • 250 gram pastinaak
  • 250 gram champignons 
  • 450 gram macaroni
  • 40 gram boter + een beetje extra
  • 40 gram bloem
  • 500 ml melk + een beetje extra
  • 125 gram belegen kaas + wat extra voor bovenop de ovenschaal
  • 50 gram gruyere of andere goede smeltkaas naar persoonlijke smaak
  • nootmuskaat, knoflook, tijm,peper & zout 
  • peterselie (optioneel)

Zo maak je het:
1. Verwarm de oven voor op 200 graden
2. Zet een pan water op voor de pastinaak, zodra het water kookt voeg dan 250 gram gesneden pastinaak toe aan het water en kook tot het zacht is (ongeveer 15 minuten), giet vervolgens af en stamp het in een puree met behulp van een beetje melk en boter. Zet apart.
3. Snij tegelijkertijd de champignons en kneus een teentje knoflook, bak de knoflook in een koekenpan en voeg de champignons toe met een beetje tijm, peper & zout. Bak deze op hoog vuur totdat ze mooi bruin en gaar zijn. Zet ook apart. 
4. Kook de macaroni in een pan met ruim kokend gezouten water volgens de voorschriften op de verpakking en giet af. Zet ook apart! 
5. Voeg vervolgens in een grote steelpan (of een kleinere gewone pan) de 40 gram boter toe en laat deze smelten. Als deze gesmolten is voeg dan in een keer de bloem toe en roer goed met een pollepel. Laat deze roux 3 minuten bakken onder regelmatig roeren. 
6. Pak vervolgens een garde en voeg onder continu roeren scheutje voor scheutje de melk toe. Wees niet bang als het heel erg gaat klonteren en er raar uitziet, trust the process ;). Blijf goed roeren en melk toevoegen tot je geen klontjes meer hebt en een mooie bechamelsaus ontstaan is. Breng de saus rustig aan de kook om hem wat meer in te dikken en voeg peper, zout en nootmuskaat toe totdat de saus een prettige dikte heeft. 
7. Voeg vervolgens de kazen toe aan deze bechamelsaus en roer totdat ze volledig gesmolten zijn en je een mooie saus hebt. Proef of die goed op smaak is en voeg waar nodig nog wat peper & zout toe. 
8. Nu is het tijd om alles samen te voegen! Roer de pastinaakpuree, macaroni en pasta door de bechamelsaus en doe dit mengsel in een ovenschaal. Strooi vervolgens nog wat kaas eroverheen en zet de schaal ongeveer 20 minuten in de oven of tot de kaas mooi bruin en knapperig is. 
9. Tijd om te serveren! Schep een portie mac & cheese op een bord en doe er wat peterselie overheen naar smaak en enjoy!