Het wordt kouder, en ik krijg dan zin in stoofpotjes, warme gerechten en alles met champignons. Al kan ik dat laatste het hele jaar door eten.
Dit heb je nodig voor 4 personen:
- 2 stengels bleekselderij
- 400 gram wortels
- 1 grote ui
- 400 gram champignons
- 1 prei
- 2 teentjes knoflook
- 250 ml kookroom
- 1 maggi bouilonblokje
- rode wijn
- 2-3 eetlepels aardappelzetmeel
- bakboter
- tijm
- peper
- zout
- bladerdeeg (vers, of anders ontdooid)
- Snij de bleekselderij, ui en 2 wortels klein. Snipper de knoflook. Snij de champignons in grove stukken, de prei in ringen en de wortels in stukjes.
- Smelt in een braadpan de boter en voeg de fijngesneden wortel, ui en bleekselderij toe. Laat dit aanfruiten. Doe ondertussen de champignons in een koekenpan en bak ze stevig aan zodat ze wat slinken en een lichtbruine kleur krijgen.
- Doe vervolgens de knoflook in de braadpan en meng met de ui, wortel en bleekselderij totdat de knoflook geurt. Voeg vervolgens de resterende wortels, champignons en prei toe en voeg peper, zout en tijm toe na smaak. Laat dit een tijdje bakken in de braadpan voor 5-10 minuten. Verwarm ondertussen de oven voor op 220 graden.
- Voeg een flinke scheut rode wijn toen aan de pan, en laat dit even koken. Voeg vervolgens het bouillonblokje, 200 ml water, en de kookroom toe en breng dit aan de kook. Laat borrelen voor ongeveer 10 minuten. Voeg vervolgens de aardappelzetmeel eetlepel voor eetlepel toe en check tussendoor de dikte van het groentemengsel. Als het een gebonden consistentie heeft is het goed. Laat het 15 minuten afkoelen.
- Als het groentemengsel iets is afgekoeld, doe het dan in een ovenschaal. Rol het bladerdeeg uit en drapeer het over de ovenschaal heen, zorg ervoor dat het overal iets hangt over de ovenschaal en druk de rand aan met een vork zodat je een mooi randje krijgt. Als je plakjes bladerdeeg hebt, zorg dan eerst dat de plakjes aan elkaar zitten door ze bijvoorbeeld aan elkaar te rollen of met een vork aan elkaar te maken.
- Snij vervolgens een rondje uit het bladerdeeg in het midden (zie foto) en zet hier een opgerold stukje bakpapier in. Bestrijk het bladerdeeg met wat losgeklopt ei om een mooi gouden, glanzende bladerdeeg-dak te krijgen. Zet de pie 20-25 minuten in de oven.