Dit heb je nodig voor 4 personen:
- 800 gram bloemkoolrijst (of bloemkool gemalen in een keukenmachine)
- 150 gram geraspte kaas
- 2 eieren
- 4 eetlepels bloem
- 125 gram (vegetarische) spekjes (ik gebruik zelf die van de Vegetarische Slager)
- 1 ui
- 200 ml creme fraiche
- rode kool
- 1 flespompoen
- olijfolie
Zo maak je het:
1. Maal alle bloemkool in een keukenmachine als je geen bloemkoolrijst hebt. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snij terwijl de oven opwarmt de flespompoen en rode kool in dunne plakken. Je hebt niet een volledige pompoen of rode kool nodig, je mag zelf naar smaak de hoeveelheid toevoegen. Ik gebruikte ongeveer 3 plakken van een grote rode kool en een halve flespompoen. Mix de groenten met wat olijfolie, zout en peper en leg ze in de oven tot de flammkuchen erin moet.
2. Doe wat olijfolie in een grote hapjes- of wokpan en bak hier de bloemkool in voor ongeveer 5 minuten op middelhoog vuur. Schep het regelmatig om. Dit zorgt ervoor dat de bloemkool wat van het vocht verliest en makkelijker echt een flammkuchen wordt in de oven. Doe de bloemkool in een grote bak en laat het hierin 15 minuten afkoelen, roer af en toe om. Als er nog vocht in de bak zit na de 15 minuten giet dit dan zoveel mogelijk af.
2. Voeg zodra de bloemkool is afgekoeld het zout, peper, eieren en 100 gram kaas toe, meng goed door elkaar. Voel aan het deeg, voelt dit nog erg nat aan? Voeg dan wat van de bloem geleidelijk toe. Roer iedere keer goed door en voeg toe wanneer nodig. Zodra je een mooi samenhangend deeg hebt is het gereed!
3. Neem een bakplaat met bakpapier en spreid hierover het deegmengsel. Verspreid het deeg zodat het overal ongeveer 1/2 tot 1 cm dik is. Haal de pompoen en rode kool uit de oven en zet de flammkuchen ongeveer 25 minuten in de oven.
4. Bak ondertussen de spekreepjes in een koekenpan en snij de ui in dunne ringen.
5. Haal de flammkuchen na 25 minuten uit de oven, en beleg het met de ingrediƫnten. Verspreid eerste de creme fraiche eroverheen, dan de pompoen, rode kool en spekjes en vervolgens de ui en het restje geraspte kaas. Zet de flammkuchen vervolgens weer terug in de oven voor ongeveer 15-20 minuten totdat de randen mooi bruin zijn. En voila, je hebt een heerlijke flammkuchen met veel groente!
Zo kleurrijk, en ook erg lekker!