Een tijd geleden hadden wij een discussie over welke soep de beste soep is. Ook al bleef deze discussie zonder een conclusie, beseften we ons wel dat we al een hele tijd geen mosterdsoep meer hadden gegeten terwijl we daar wel van genieten. Het moest dan wel mosterdsoep zijn met (vegetarische) spekjes, en die lekkere romige structuur. Het soepje dat er uiteindelijk uit kwam was hartstikke lekker en die wil ik dan ook graag met jullie delen.

Dit heb je nodig voor 4 personen:

  • 100 ml slagroom
  • 1 prei
  • 350 gram aardappelen
  • 1 pakje vegetarisch spek (bijvoorbeeld van de Vegetarische slager of Vivera)
  • 1,3 liter water
  • 1 bouillonblokje 
  • 2,5 eetlepel grove mosterd
  • Zout + Peper
  • Boter
  1. Snij de prei in ringen, schil de aardappelen en snij deze ook in kleine stukjes.
  2. Zet een pan op, laat wat boter smelten en doe de spekjes erin. Laat deze een paar minuutjes bakken en voeg de prei toe. Bak dit geheel samen voor een paar minuten tot de spekjes goed verkleurd zijn en de prei zacht begint te worden. Haal vervolgens de prei en spekjes uit de pan en zet apart.
  3. Doe de aardappelen in de pan, voeg 1 liter water, de mosterd en het bouillonblokje toe en breng aan de kook. Zodra het kookt draai dan het vuur laag en laat ongeveer 15 minuten pruttelen, of tot de aardappelen zacht zijn. Wordt de soep wat te dik tijdens het koken? Voeg dan een beetje water toe.
  4. Voeg de slagroom toe en pureer tot een gladde, gebonden soep. Voeg vervolgens de prei en spekjes weer toe, en breng op smaak met zout en peper.